Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orvos-beteg találkozó Debrecenben

| 2016. 09. 16. | 14:40:00
Életet mentenek az új terápiák.
Orvos-beteg találkozó Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kéri Ibolya, a MOHA elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Debrecenben 10 éve sikeresen működő betegklub, valamint a Debreceni Egyetem Haematologiai Tanszékének kiemelkedő tevékenysége nyomán választották az idei rendezvény helyszínéül az intézményt.

Az elnök kifejtette:

a világnap ismeretterjesztő programjaival és orvos-beteg találkozóival főként az új terápiás lehetőségekre hívják fel a figyelmet, hogy minden beteg egyszerűen, kiszámíthatóan és átláthatóan jusson hozzá a betegségére ajánlott legkorszerűbb kezeléshez.

Illés Árpád egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Haematologiai Tanszékének vezetője felhívta a figyelmet, hogy a daganatos megbetegedések között a halálozás tekintetében 5. helyen álló kór gyógyítása folyamatosan fejlődik: a modern terápiáknak köszönhetően egyes altípusainál a 95 százalékot is eléri a túlélési esély.

Mára sokat finomodott a sugár- és a kemoterápia is, valamint olyan új biotechnológiai gyógymódok állnak rendelkezésre, melyeknek sokkal kevesebb mellékhatása van. A rizikó- és terápiás válasz adaptált terápiák révén személyre szabott kezelést kapnak a betegek. Ugyanakkor ez rendkívül költséges, ezért fontos, hogy a pácienseket mindig a számukra megfelelő gyógymóddal kezeljék

– hangsúlyozta Illés Árpád.

A betegtalálkozókon rendszeresen mondják el történetüket gyógyult betegek. Ezúttal M. Tóth Ildikó az egyetem sajtófőnöke vállalta a nyilvánosságot, mint gyógyult Hodgkin-limfómás. Felidézte: 23 évvel ezelőtt figyelt fel egy nagyobb nyirokcsomóra a nyakán, amivel felkereste a háziorvosát. A szövetmintavétel igazolta a rosszindulatú elváltozást, ami után felgyorsultak az események.

Táviratban értesítettek, hogy sürgősen be kell feküdnöm a belklinikára. 19 éves voltam, semmit nem tudtam erről a betegségről. Amikor elkezdődtek a vizsgálatok, akkor halt meg Antal József miniszterelnök, és az újságokban ugyanaz a megnevezés  – Hodgkin – szerepelt mint az én kórlapomon. Ez sokkoló volt – mesélte az egykori limfómás beteg, aki hozzátette: akkoriban még nem voltak a maihoz hasonló fejlett terápiás módszerek, ezért a sugárkezelés és a kemoterápia mellékhatásait, valamint következményeit a mai napig rendszeres szakorvosi kontrollal tartják egyensúlyban. A sugárkezelés miatt jelentősen károsodott a tüdeje, átesett szívműtéten, tavaly pedig pacemaker-defibrillátort kapott.

A csütörtöki rendezvény résztvevői a legkorszerűbb kezelési lehetőségeket ismerhették meg az orvos-beteg találkozókon. A figyelemfelhívó sétát követően pedig a limfómás betegségek elleni küzdelmet szimbolizáló zöld léggömböket engedtek a levegőbe az Egyetem téren.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A Füredi úton a tűzoltók végzik a mentést.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés