Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni delegáció utazott Ausztráliába

| 2016. 07. 27. | 21:02:00
Újabb tengerentúli kapcsolatokkal gazdagodott az Egyetem.
Debreceni delegáció utazott Ausztráliába
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem delegációja júliusban utazott Melbourne-től nyugatra található Ballarat városába. A Federation University Australia-ban, az intézmény két kutatója, Grant Palmer és Brendan Champness felkérésére tartott előadást Kövér László, a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék tanársegéde városökológiai kutatásainak eredményeiről és annak gyakorlati felhasználási lehetőségeiről.

Az előadást követő kötetlen beszélgetés rávilágított arra, hogy a témában számos közös kapcsolódási pont - kutatás, publikálás, mobilizáció - lehetséges a két intézmény között, a több ezer kilométeres távolság ellenére is

– hangsúlyozta Kövér László.

A látogatás fontos részét képezte az egyetem infrastruktúrájának és működési szerkezetének, valamint a hallgatói szolgáltatások rendszerének megismerése. A fogadó intézményben a hallgatóknak – a hazai diákhitelhez hasonlóan - utólag kell kifizetni a tandíjat, amelynek törlesztő részlete a végzett hallgató későbbi bérezésének a függvénye.

A látogatás második részében az USA fennhatósága alatt álló, Észak-Mariana-szigetcsoporthoz tartozó Rota-szigetére utazott a delegáció. Az apró, csupán 85 négyzetkilométeres szigeten él a világ egyik legveszélyeztetettebb varjúfaja a guami varjú (Corvus kubaryi), amelyből csupán 150 példány él szabadon, kizárólag Rota-szigetén. A Washingtoni Egyetem a ’90-es évek óta folytat fajvédelmi programot, amely a rendszeres fészekfelmérés és predátor-kontroll mellett az elmúlt években kiegészült rádiótelemetriás jelöléssel és nyomon követéssel is. A konzervációbiológia eme példaprojektjének célja, hogy a rotai populáció olyannyira megerősödjön, hogy visszatelepíthessék a madarakat a faj kialakulásának helyére, Guam-szigetére.

Az ott dolgozó kollégákkal jó szakmai kapcsolatot sikerült kialakítani, amelyet a jövőben is fent kívánunk tartani. Ennek következő állomása lehet - az önkéntes programhoz való csatlakozás részeként - releváns szakos hallgatók delegálása, akik így a fajvédelmi programban is részt vehetnének

– összegezte Kövér László.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.