Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez a nő Debrecenben lett a szélhámosok királynője

| 2018. 04. 19. | 22:05:00
A miskolci Dudla Andrea boszorkányos ügyességgel keverte a kártyát. Az egyik csalási ügyében hatályon kívül helyezésről döntött a másodfokú bíróság.
Ez a nő Debrecenben lett a szélhámosok királynője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb hajdú-bihari csalási ügyében hozott elsőfokú ítéletet helyezte hatályon kívül a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla csütörtökön.

Az ügyészség szerint a fő vádlottak – hárman – százmilliókkal húztak le különböző bankokat kölcsönszerződésekkel. A másodrendű vádlott, Dudla Andreát jelenleg is körözik, egy magyarországi nő sem mondhatja el magáról azt, amit ő. Róla úgy tudni, más pénzügyi vissszaélésekkel összefüggésben is számítanának a vallomására a nyomozó hatóságok – 2012 óta…

Elejétől a végéig megtervezték

Egészen 2005-ig nyúlik vissza az a bűncselekmény-sorozat, amely során – a vádhatóság szerint – egy ismert debreceni könyvelőiroda vezetője, annak miskolci barátnője (ő Dudla), férfi kollégájuk, K. Miklós Róbert, valamint bűntársaik éveken át kopasztottak meg pénzintézeteket rendkívül ügyesen kifundált átveréssel. T. Zsuzsanna az iroda könyvviteli részéért felelt, kiváló szakembernek tartották és a vállalkozás befutottnak számított Debrecenben. Dudla 2005-ös feltűnésével azonban minden megváltozott. 

A vádirat alapján az említett trojka befolyásolható, kevésbé iskolázott, vagyontalan strómanokat felhasználva ismert hazai és nemzetközi pénzintézetektől vett fel kölcsönöket. A bankokat hamis számlákkal, meghamisított banki igazolásokkal, valótlan mérlegadatokkal, eredménykimutatásokkal, fiktív főkönyvi adatokkal tévesztették meg, azt a látszatot keltve, hogy az érintett cégek megfelelnek az elvárásoknak. Ezek a vállalkozások körbeszámláztak, pénzforgalmukat valós gazdasági események nélkül sokszor 200 millió forint fölé duzzasztották, hogy megalapozzák hitelképességüket. A bankok részben a Széchenyi Kártya konstrukcióban, illetve más vállalati hitel formájában nyújtottak kölcsönöket. A beszámolókat egy könyvvizsgáló úgy záradékolta, hogy nem győződött meg a valódi adatokról. Három ügyvéd pedig közreműködött abban, hogy az ügyvezetők fiktív adásvételi szerződésekkel igazolják a kezességhez szükséges ingatlantulajdoni hányadokat.

A tábla lesöpörte a törvényszéki ítéletet

A Debreceni Törvényszék tavaly júliusban adócsalás, pénzmosás, csalás, közokirathamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség miatt B. Zuzsannát és Dudla Andreát 10-10 év, K. Miklós Róbertet 9 év fegyházzal büntette azzal, hogy egyikük sem bocsátható feltételes szabadságra. Az akkori elsőfokú – most hatályon kívül helyezett – ítélet indoklásában elhangzott: a három vádlott rendkívüli módon értette a szakmáját, B. Zsuzsannát említettük, a magas, szőke, attraktívnak leírt Dudla az ügyfelekkel tartotta a kapcsolatot, míg a férfi informatikai feladatokat látott el. A törvényszéki ítélet indoklásában a bíró úgy fogalmazott, a csalás minden csínját-bínját ismerő Dudla magával sodorta a másik kettőt. – Sok pénz lebegett a szemük előtt, a másodrendű vádlott vitte őket a bajba, ők ketten pedig belementek. Hamisították a banki fejléces papírokat, nullás adóigazolásokat kreáltak, egy kekszes dobozban egymás mellett sorakoztak a hamis pecsétek, és még arra is ügyeltek, hogy a banki ügyintézésre elegáns üzletembernek öltöztessék a strómanokat – hangzott el. 510 millió forintot próbáltak megszerezni bűnös módon – 400 milliót sikerült kicsalni.

Első fokon Balláné Szentpáli Edit bíró az ügy további 27 vádlottját is elmarasztalta: csalás, adócsalás és közokirathamisítás miatt tizenkilenc vádlottat 1-2 év közötti – 2-4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönnel sújtottak, ötöt 1 év próbára bocsátottak. Az ügyben érintett három ügyvédnek 450–900 ezer forint pénzbüntetést kellett fizetnie. A vádlottak zöme akkor tudomásul vette az ítéletet.

Ehhez képest a tábla Elek Balázs vezette tanácsa a fellebbezéssel érintett tizenkét vádlottra nézve hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasította a Debreceni Törvényszéket. – A Debreceni Ítélőtábla hiányos, részben felderítetlen tényállást állapított meg, amely alapján a vádlottak cselekményének minősítése is aggályos. Ezek a hiányosságok pedig nem pótolhatóak a másodfokú eljárásban. Mindezek alapján és több eljárási szabálysértés miatt is az elsőfokú bíróság másik tanácsa jár el a megismételt eljárásban – közölték csütörtökön.

Thaiföldről olvassa a híreket?

A helyi nehézfiúk által is védett Dudla Andreáról úgy hírlik, többektől kért és kapott nagyon-nagyon komoly összeget arra az ígéretére, hogy rövid időn belül rendkívüli kamattal adja vissza a pénzt.

Ami tény, hogy a nő és egy társa, a debreceni O. Róbert 4400 tonna – balmazújvárosi és létevértesi telephelyeken tárolt – kukoricát többeknek is eladott-. Az egyik kft. 250 millió forintot fizetett ki a terményért, de amikor elmentek érte kiderült, hogy a kukoricát már elvitték onnan. Dudla és a férfi az eset után megszöktek az országból (a nő talpa alatt amúgy is forró volt már a talaj). A férfit Thaiföldről hazatérőben fogták el a rendőrök évekkel ezelőtt, de a most 38 éves Dudla Andrea – a leghosszabb ideje körözött magyarországi nő – továbbra is sikerrel rejtőzködik a hazai bűnüldözők előtt.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés