Hirdetés

Debreceni Ítélőtábla: 5 év a balmazújvárosi polgármesternek

Cívishír

2018.04.16. 18:26

Debreceni Ítélőtábla: 5 év a balmazújvárosi polgármesternek
A vádlottak hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán, Elek Balázs tanácsa előtt (Fotó: Cívishír)

Veres Margit a másodfok szerint is bűnös vezető beosztású hivatalos személyként, kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetésben.

Hirdetés

Jogerősen letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla hétfőn a balmazújvárosi polgármestert és egy helyi, ismert nagyvállalkozót. 

Veres Margitot és K. Sándort egy, a balmazújvárosi Kőnig Rendezvényközpont beruházásával összefüggő korrupciós bűncselekményért ítélte el a táblabíróság, megváltoztatva a Debreceni Törvényszék tavaly októberi, felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést kimondó határozatát. A Debreceni Ítélőtábla a polgármestert 5 év, az üzletembert 1 év 6 hónap börtönnel sújtotta. Veres Margitot 5-5 évre eltiltották a jogi egyetemi végzettséghez kötődő foglalkozásoktól, illetve a közügyek gyakorlásától is. Ez azt jelenti, hogy a 17 ezres városban időközi polgármesterválasztást kell tartani. A büntetőeljárás során kiderült, hogy a vádbeli időszakban – 2012 végén – hozott döntések és események elsősorban az akkori polgármesterhez, a térség országgyűlési képviselőjéhez, Tiba Istvánhoz (Fidesz–KDNP) kötődnek, ám ő nem vált az eljárás vádlottjává (tanúként többször is meghallgatták).

Végig tagadták a bűncselekményeket

Hétfő délelőtt Tóth István fellebviteli ügyész vádbeszédében olyan korrupciós bűncselekményként írta le a vádlottak terhére róttakat, amelyben a Kőnig Rendezvényközpontot építtető K. Sándor pénzt csorgatott vissza, hogy a magántőke mellett közpénzt is felhasználhasson a beruházás során. A vállalkozó a közpénz megszerzését – állította eredetileg is a vád – Tiba Istvántól és Veres Margittól várta, ezért 5 milló forint kenőpénzt és egy ajándék használt autót biztosított. Hogy miként? Az ügyészi verzióban 2012 végén Veres jegyzőként közreműködött Tiba mellett a balmazújvárosi önkormányzat pénzügyi bizottsága, majd a képviselőtestület megtévesztésében. Tették ezt egy 450 millió forintos állami támogatás rovására, amiből a vállalkozó 180 millió forintot kapott meg a rendezvénycsarnokra. Miközben ugyanis a 450 millió forintos támogatásról szóló kormányhatározat nem jelölte meg az összeg felhasználásának pontos célját, a vád szerint Tiba azt állította előbb a bizottságnak, majd a testületi ülés résztvevőnek, hogy abból 180 millió forint kizárólag a csarnokra fordítható. Veres a vád értelmében előbb akkor követett el bűncselekményt, amikor jegyzőként nem hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormányhatározatban nincs ilyen kitétel, majd akkor, amikor elfogadta a gépkocsit. 

A Debreceni Törvényszék tavaly októberi ítéletében az 5 milliós kenőpénz átadását nem látta bizonyítottnak, de azt igen, hogy Veres a hallgatásával megtévesztette az önkormányzatot, valamint elfogadott egy 3 millió forint értékű autót, amelyről 1,9 millió forintra kiállított fiktív szerződést kötött K. Sándorral.

Veres Margit és a hatvanas éveiben járó vállalkozó végig, s az utolsó szó jogán is tagadta a bűncselekmények elkövetését.

A valóság eltér a papírtól a védő szerint

Veres védője, Rácsai Lajos hétfői perbeszédében egyebek mellett arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a volt jegyző nem követte el a neki felrótt, beosztásából adódó kötelességszegést akkor, amikor nem hívta fel a figyelmet a 450 milliós állami támogatás felhasználásának pontos lehetőségeire. Az ügyvéd érvelése szerint Tiba István lényegében alkalmazkodott az uralkodó kormányzati döntési mechanizmusokhoz, amikor az akkor államtitkárként dolgozó Lázár Jánoson keresztül kilobbizta a balmazújvárosiaknak nagyon is fontos csarnokberuházást előremozdító 180 millió forintot (ezért cserébe a település 15 esztendeig, évi húsz alkalommal ingyen veheti igénybe a nagyobb részt K. Sándor által finanszírozott, s általa épített rendezvényközpontot). Rácsai szerint attól, hogy a kormányhatározat nem nevesítette a csarnokra fordítható összeget, a kormányzat még elvárta, hogy ezt a 180 milliót Balmazújváros arra fordítsa, amire Tiba István megkapta.

S ha nem arra költötték volna – hangsúlyozta a védő – megnézhette volna magát az önkormányzat, amikor újra sorba áll különböző támogatoskért. – Nem csak a jogszabályok állítanak kötelező erejű normát, hanem a hierarchiában fölöttünk álló személyek elvárása is van olyan erős, mint egy háromsoros jogi rendelkezés – igyekezett rámutatni a magyar valóságra a védő.

Az ő álláspontja szerint az autóért Veres fizetett, ha azt nem is vitatta, hogy az adás-vételről szóló szerződés hemzsegett az alaki és tartalmi hibáktól. A védő hétfő délután, az ítélet kihirdetését megelőzően elsődlegesen felmentésért (bűncselekmény hiányában), másodlagosan az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett. Sikertelenül.

Ratalics László

BalmazújvárosVeres MargitTiba IstvánKorrupciós bűncselekmény

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés