Hirdetés

A berettyóújfalui utcán fosztott ki egy fogyatékkal élőt

civishir.hu

2017.05.03. 08:22

A berettyóújfalui utcán fosztott ki egy fogyatékkal élőt
A kép illusztráció

A vádlott nem kifejezetten volt eddig sem szent életű annak ellenére, hogy nagyon fiatal.

Hirdetés

A Debreceni Javítóintézetben tárgyalja a Debreceni Törvényszék május 4-én másodfokon M. Alex ügyét bűncselekmény felismerésére és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt, ugyanis a fiúnak sok vana  rovásán: vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban már két alkalommal is sor került javítóintézeti nevelés elrendelésére.

Sírt és könyörgött a fiú

A fiatalkorú vádlott 2015 őszén Berettyóújfaluban az utcán találkozott a sértettel, aki a barátaival sétált a városközpont irányába. M. Alex odalépett az általa korábban nem ismert sértetthez és felszólította, hogy a rajta lévő kabátját, cipőjét, valamint a hangszóróját adja át, ellenkező esetben megveri.

A 21 éves, közepes fokban értelmi sérült fiú a fenyegetés hatására megijedt, sírva fakadt, a veréstől tartva levette a kabátját és cipőjét, majd azokat a hangszóróval együtt átadta M. Alexnek.

A vádlott a hangszórót zsebre tette, a kabátot és a cipőt magára öltötte, majd a saját pulóverét és cipőjét odadobta a sértettnek, akit távozásra szólított fel. A sértett nem ment el, több esetben megkísérelte visszakérni a vádlottól az értéktárgyait. A vádlott közölte, hogy azokat nem adja vissza, s egy alkalommal, kis erővel a sértettet bal arcfelén megrúgta, aki az újabb bántalmazástól tartva távozott a helyszínről.

A vádlott az eljárás során tényfeltáró, beismerő vallomást tett azzal, hogy a terhére rótt bűncselekmény elkövetését megbánta és a sértettől bocsánatot is kért.

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2016. december 7-én a bűncselekmény felismerésére és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek a fiatalkorú M. Alex vádlottat. Ezért 2 év 10 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Emellett a bíróság megszüntetett egy korábbi ítéletben jogerősen kiszabott, javítóintézeti nevelésből történt ideiglenes elbocsátást, és a javítóintézeti nevelés hátra lévő részét szabadságvesztésre változtatta át, amelyet a vádlottnak fiatalkorúak börtönében kell letöltenie.

Magatartászavara van

Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy visszaeső, továbbá az útonálló elkövetési módot és a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát. Ezzel szemben enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségére is kiterjedő tényfeltáró beismerő vallomását, a vádlott magatartászavarát, azt, hogy a terhére rótt bűncselekmény elkövetését megbánta, és hogy a kár túlnyomó részt megtérült. A Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés