Hirdetés

Elképesztően jól szervezték a csempészetet - de azért lebuktak

Szabolcsihír

2017.04.18. 16:03

Elképesztően jól szervezték a csempészetet - de azért lebuktak
Képünk illusztráció

Példás ítélet született Debrecenben.

Hirdetés

Elképesztően jól szervezett, 13 tagú csempészbanda ügyében született ítélet Debrecenben. Az ukrán és magyar állampolgárokból álló hálózatba még kompkezelóket is bevontak, a határon átjuttatott csempészcigaretta Szamoson való átszállítására. A történet 7 évvel ezelőtti, de igen tanulságos, és a végére most került pont. Első fokon Nyíregyházán született ítélet még tavaly januárban, majd most a Debreceni Ítélőtáblán hozott jogerős döntést a dr. Balla Lajos vezette tanács.

Előbb a történet:

A tényállás szerint két, a magyart anyanyelvi szinten beszélő ukrán állampolgár - I. és II.r. vádlott - 2010 júliusától szervezetten és összehangoltan működő csoportot hozott létre. Céljuk az volt, hogy az Ukrajnában szerzett cigarettát Magyarországon értékesítik.

Ehhez biztosították a cigaretta szállításához szükséges járműveket, megszervezték a magyar államhatáron más által áthozott cigaretta átvételét, ellátták a szállítási és logisztikai feladatokat.

A csempészetbe több ukrán és magyar állampolgárt is bevontak, akiknek a feladata a szállító járművek vezetése, figyelés, az útvonal biztosítása volt, valamint a cigaretta tárolása és a továbbértékesítésben való részvétel. A cigarettát I. és II. rendű vádlottak szerezték be Ukrajnában, amit aztán mesterkartonokba és nylonzsákokba csomagoltak, majd azokat egy ukrán állampolgár juttatta Magyarország területére, Szatmárcseke térségében.

Az I. és II. rendű vádlottak az illegális cigarettát az általuk külön erre a célra beszerzett, zárt rakterű kisbuszokba pakolták, és az ukrán állampolgárságú gépkocsivezetők és több figyelő segítségével a Szatmárcseke-Nagyar-Kisar Tisza-töltésen haladva Olcsvaapátinál a Szamoson közlekedő komppal átjutva Olcsva-Vásárosnamény-Vitka útvonalon Nagydobosra szállították.

A szállítás kedvező feltételeinek biztosításához a vádlottak és társaik éjjellátó készüléket, adóvevőket és mobiltelefonokat használtak, az egymás közötti kommunikáció során konspirált nyelvet használtak.

Nagydoboson a cigaretta jövedéki terméket III. rendű vádlott vette át, és gondoskodott a cigaretta betárolási helyeiről, továbbá az ő feladata volt a cigaretta továbbértékesítése is. III. rendű vádlott aktív figyelői és felvezetői feladatokat is ellátott. A III. rendű vádlott fiát (VIII. rendű vádlottat) is bevonta a bűncselekményekbe, aki figyelői feladatokat látott el, illetve a jövedéki termék pakolásában és tovább értékesítésben vett részt. A csempészáru zavartalan átszállításáról a Szamoson az Olcsvaapátinál kompkezelőként dolgozó VI. és VII. rendű vádlottak gondoskodtak.

A bűnszervezet által Magyarországra illegálisan öt alkalommal behozott cigaretta belföldi forgalmi értéke 221.881.000 forint volt, melyből VIII. rendű vádlott összesen 137.881.000 forint belföldi forgalmi értékű jövedéki adózás alól elvont cigaretta megszerzésében vett részt.

Az ügyben 2016 januárjában első fokon Nyíregyházán született döntés, az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék:

  • G. I. I.r. és M. H. II.r. vádlottat bűnszervezetben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság büntette miatt 9 év fegyházbüntetésre ítélte és 9 évre kiutasította Magyarország területéről.
  • B. Zsné L. Judit III. r. vádlottat bűnszervezetben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől való eltiltásra ítélte.
  • M. G. IV.r., T. Zs. K. V.r. vádlottat, bűnszervezetben, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.
  • K. L. VI.r. és Sz. L. VII.r. vádlottat bűnszervezetben, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte.
  • Ifj. B. Zs. VIII.r. vádlottat bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett orgazdaság bűntette valamint egy korábbi bűncselekmény miatt is 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte.
  • I-VIII. r. vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatóak. V. Sz. IX.r., B. S. XIII.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntettének kísérlete miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.
  • K. S. X.r. és S. G. J. XI.r. vádlottat bűnsegédként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.
  • P. I. XII.r. vádlottat jövedéki orgazdaság bűntettének kísérlete miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette.
  • A törvényszék XII.r. vádlottal szemben a tőle lefoglalt 8.178.000.-Ft, 70 Euró, 5USD és 38 Grivnya vagyonelkobzást rendelt el. III.r. vádlottal szemben a vádlottól lefoglalt 2.430.000.-Ft és 420 Euró vagyonelkobzást rendelt el.
  • V.r. vádlottal szemben 25.000.-Ft, VI.r. és VII.r. vádlottal szemben 150.000.-Ft vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., X., XI. és XIII. r. vádlottak és védőik felmentésért, enyhítésért fellebbeztek. Az ítélet első fokon jogerőre emelkedett IX. és XII. r. vádlottak esetében.

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: VIII.r. vádlott cselekményét folytatólagosan, társtettesként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntettének minősítette. IV.r. valamint V.r. vádlottal szabadságvesztés büntetését 4 év 6 hónapra enyhítette.

Az I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII. r. vádlottak büntetésüket fegyházban, míg a X-XI.r. vádlottak börtönben kötelesek letölteni.

Az elsőfokú bíróság ítélete XIII.r. vádlott esetében 2016 novemberében jogerőre emelkedett. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét a fellebbezéssel érintett vádlottak vonatkozásában helybenhagyta.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és törvényes következtetést vont le a vádlottak büntetőjogi felelősségére. Az ítélőtábla – bár 7 év telt el a bűncselekmény megvalósítása óta – jelentős súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy az ilyen cselekmények rendkívüli módon elszaporodtak a magyar határ környékén, az államhatár biztonságát is veszélyeztetik. A cselekmény különösen veszélyes az ország szuverenitására és a társadalomra. Az ítélőtábla csak IV. illetve V.r. vádlottnál látta indokoltnak a büntetés enyhítését.

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés