Hirdetés

Jogerős! Béla szélhámosságért sokat ül a hűvösön

Cívishír

2017.03.30. 14:10

Jogerős! Béla szélhámosságért sokat ül a hűvösön
K. Béla csak elvette a pénzt, a visszafizetés nem állt szándékában - így a bíró (Fotó: illusztráció)

Csaknem 400 millió forintot csalt ki. A debreceni bíró lesújtott.

Hirdetés

A Debreceni Törvényszék súlyosbította a K. Béla ellen tavaly nyáron hozott ítéletet. Az elsőfokú bíróság által, halmazati büntetésként kiszabott 7 év börtönbüntetésen és 7 év közügyek gyakorlásának eltiltásán nem változtatott a törvényszék, de annyiban súlyosította a vádlott büntetését, hogy őt 5 évre eltiltotta a pénzügyi tevékenység gyakorlásától.

A másodfokú bíróság megváltoztatta – csaknem háromszorosára, mintegy 179 millió forintra- emelte – a vádlott vagyonára elrendelt vagyonelkobzás összegét. A vádlott kilenc sértettnek köteles kártérítés címén 3 millió-35 millió 500 ezer forintot megfizetni.

K. Béla 2010 és 2012 között csaknem 400 millió forintot csalt ki mintegy 52 sértettől.

A javarészt több milliós összegeket befektetési céllal, vagy kölcsönként adták a sértettek. K. Béla 1993-tól alkalmazottként, vállalkozóként pénzügyi termékekkel, biztosításokkal, befektetésekkel foglalkozott. Széles körű ismeretségre tett szert, a sértettek nagy részét is ez idő alatt, vagy az ekkor kiépült kapcsolatai által ismerte meg. Jó hírnevét felhasználva 2010 nyarától kezdve ajánlott nagy hozamú befektetéseket, vagy magas kamat ígéretével kért kölcsön. Ezek azonban mind fiktív ajánlatok voltak, fiktív szerződésekkel. A vádlott, ígéretével szemben, nem, vagy nem a szerződésekben foglaltaknak szerint fektette be az átvett összegeket.

Nagy Antal, a másodfokon eljáró büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor elmondta: az elsőfokú bíróság okszerűen jutott arra a következtetésre, hogy K. Béla a korábbi jó hírnevét, üzleti kapcsolatait felhasználva tévesztette meg a sértetteket, olyan kondíciókat, például irreálisan magas kamatokat ígérve, amelyek teljesítése lehetetlen volt. Az átvett összegek visszafizetésére pedig semmiféle biztosítékkal nem rendelkezett. A visszafizetés nem állt szándékában, mint ahogyan a hozamok kifizetése sem.

A Debreceni Járásbíróság ítélete a másodfokú ítéletben hozott változtatásokkal a mai napon jogerős és végrehajtható.

ítéletcsalás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés