Hirdetés

Túl hangos! Bepanaszolták az Ifiházat

civishir.hu

2016.06.08. 09:56

Túl hangos! Bepanaszolták az Ifiházat
ifihazdebrecen.hu

Legalábbis a rendezvényeit.

Hirdetés

Szerkesztőségünk kapott egy panaszlevelet, melyben az Ifjúsági Ház rendezvényeit túl hangosnak találja egy környéken élő. Szerinte a pihenést is zavarják a nagy hanggal járó események. Íme, a levél:

Tisztelt Főszerkesztő!

Az Ifjúsági Ház mellett élek,az udvartól és a hangszigetelés nélküli "Nagy terem"-től kb. 10 méterre,több tulajdonostársammal együtt a Kápolnási utcai oldalon. Páholyból hallgatjuk - és választási lehetőségünk sincs- az Ifiház, illetve 2016.04.14 óta Sufni cafe&bar által szervezett rendezvények jelentős hangterheléssel járó rendezvényeit.

Az udvaron kihangosított rendezvények,a hangszigetelés nélküli teremben koncertek miatt nem tudunk hétvégén és olykor hétközben sem pihenni.Sérül az Alaptörvény által bitosított csendhez és pihenéshez való jogunk.Nincs betartva és betartatva 27/2008(XII.3.) KvVM-EüM és 284/2007 (X.29.)Korm.rendelet. A szervezők indokai:belváros,szórakozónegyed, az önkormányzat rendeli meg a programot. Az intézmény területén kijelölt dohányzóhely van, szeszesitalt árusító gasztrokocsma.

Kérdéseim:

 • Nemdohányzók védelme?
 • Szakmai ajánlás,hogy ahol tanulóifjúság is megfordul ott lehetőleg szeszesitalt ne tartsanak illetve áruljanak?
 • Csendhez és pihenéshez való alapjogom?
 • Rendeletek betartása?
 • Az ifjúság számára olyan programot szervezzenek,amit csak az Ifjúsági Házakban talál meg?

A megnyitáskor, 2011-ben az volt az ígéret, hogy hangos rendezvények nem lesznek, és 22 óra után nincs rendezvény.

Heti program:

 • Június 2. : Akusztik est, 18-22 -ig,kihangosítva. A fényképek alapján többen voltunk áldozatok,mint résztvevők.
 • Június 3.: Lakodalom, zárt körű rendezvény-18 órától hajnal 5 óráig lakodalmas és cigányzene,nyitott ajtók a galériateremnél.
 • Június 4. :Táncház 22 óráig.
 • Június 5.: Rocksuli főpróba a hangszigetelés nélküli-szivacs és OSB lap az ablakban, a "Nagy teremben"jelenleg is, 19:25.

Sajnos bezárt ablakok, és leengedett redőny mellett is nehezen viselhető el, pedig nyár van! Természetesen nagyon sok programot is szerveznek,amit támogatok, és egyet is értek vele, de a lakóövezet nyugalmát zavaró rendezvényekkel nem.

Megkérdeztük az Ifjúsági Ház ügyvezetőjét is az üggyel kapcsolatban, ezt a választ kaptuk:

Tisztelt Szerkesztőség!

Az Önökhöz eljuttatott levélben megfogalmazottakra az alábbi tájékoztatást nyújtom:

A Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. alapfeladata az ifjúsági korosztály számára szolgáltatások, szabadidős programlehetőségek, képzések, különböző rendezvények szervezése, valamint a különböző ifjúsági kezdeményezések befogadása, ezek számára az alapvető feltételek biztosítása.

A panaszos által kifogásolt rendezvények eseti jelleggel okozhatnak a környezetünkben élők számára fokozottabb zajterhelést, de megjegyezni kívánom, hogy a rendezvények megtartásakor kifejezetten ügyelünk a zajterhelési határértékek, a zajterhelés időszakának jogszabályok által megfogalmazott betartására.

2015. október elsejétől kezdve került bevezetésre, hogy az Ifjúsági Házban 23 órát követően egyáltalán nincsenek hangos rendezvények. 2015 novemberében hangszigetelést kaptak a (Kápolnási utca felőli) nagyterem ablakai.

A Ház környezetében lévő társasházakban élők számára (a társasházak közös képviselőivel történt egyeztetést követően) 2016. április 30-án Szomszédsági családi napot szerveztünk. Tettük ezt azzal a céllal, hogy megismertessük a Házban folyó munkát, illetve szerettük volna,ha a környezetünkben élők részeseivé válnak a Ház nyújtotta lehetőségeknek.

Nagyon nehéz a panaszos levélben leírt kérdőjeles mondatokra válaszolni, mivel ezen mondatok inkább állításokat tartalmaznak.

 • „Nemdohányzók védelme?” : Az Ifjúsági Ház területén (udvarán) „Kijelölt dohányzóhely” található. A Nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében ez így szabályszerű.
 • „ Szakmai ajánlás, hogy ahol a tanulóifjúság megfordul, ott lehetőleg szeszesitalt ne tartsanak, illetve áruljanak?" : Az Ifjúsági Házban működő vendéglátóegységben (ugyanúgy, mint bármely más helyen működő vendéglátóhelyen) tilos a kiskorúak szeszesitallal történő kiszolgálása! Ennek betartását az illetékes hatóságok (ugyanúgy, mint máshol) ellenőrzik.
 • „Az ifjúság számára olyan programot szervezzenek, amit csak az Ifjúsági Házakban talál meg?” : Az Ifjúsági Házban megvalósuló programok elsősorban a fiatalok igényei, kezdeményezései alapján kerülnek megrendezésre. Nem is lehet ez másként, hiszen ezt jelenti az Ifjúsági Ház szolgáltató szerepe. Elég furcsa helyzetet idézne elő, ha minden egyes program megszervezése előtt azt vizsgálnánk, hogy máshol van-e ilyen. Ha pedig van, küldjük el a fiatalokat az Ifjúsági Házból? Bízom benne, hogy nem erre gondolt a panasztevő!
 • „A megnyitáskor, 2011-ben az volt az ígéret, hogy hangos rendezvények nem lesznek, és 22 óra után nincs rendezvény.” : Nagyon nehéz úgy válaszolni erre az állításra, hogy nem én vezettem ebben az időszakban a Házat. Csak visszakérdezni tudok. Ki tett ilyen ígéretet? Milyen formában? Van ennek esetleg írásos nyoma?

 A levele második részében, pont a panaszos sorol fel példákat, hogy a rendezvények 22 óráig tartottak.

A pontosság érdekében néhány túlzásra azonban felhívnám a figyelmet:

 • Június 2. Akusztikus est: Köztudott, hogy az akusztikus előadások zajkibocsájtása még hangosítással is minimális. 22. óráig tartott.
 • Június 3. Lakodalom: A rendezvényterem (Galéria) nem 10 méterre, hanem legalább negyven méterre található a Kápolnási utcától.
 • Június 4. Táncház, 22. óráig: Szintén a negyven méterre lévő Galéria terem volt a helyszín, ahol hangosítás nélkül élő népi zenekari kíséret volt. Képtelenségnek tartom, hogy ez bármely zajterhelési küszöböt átlépő zajterhelést okozott volna.
 • Június 5. Rocksuli főpróba: A levélíró 19:25 óra időpontban kifogásolja a zajterhelést.

Tisztelt Szerkesztőség!

Természetesen, minden embernek joga van a pihenéshez, még akkor is ha egy nagyváros belvárosi részén él. Az Ifjúsági Ház pontosan azért szervezi úgy a feladatellátását, hogy 23 óra után ne terhelje a környezetében élőket. A jövőben is mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy rendezvényeink minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak a környezetünkben élőknek.

Természetesen, ha valaki úgy érzi, hogy sérültek a jogai, az ügyben illetékes hatósághoz fordulhat, mely jelen esetben a település jegyzője.

Tisztelettel:

Halász D. János,ügyvezető

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés