Hirdetés

Hepatitis A egy debreceni iskolában; csak azt oltják, akit kell

civishir.hu

2016.02.01. 19:38

Hepatitis A egy debreceni iskolában; csak azt oltják, akit kell
A kép illusztráció

A debreceni szülő nyugtalan, de a tiszti főorvos szerint nincs rá ok.

Hirdetés

Olvasónk jelezte, hogy hepatitis A megbetegedés fordult elő az egyik helyi általános iskolában, amiről a szülők írásbeli tájékoztatást is kaptak. Nehezményezte, hogy – bár a beteg diákot és osztálytársait ugyan beoltották, de – az ő testvérei által ugyanebben az iskolában látogatott osztályközösségek nem kaptak vakcinát. Annál is inkább aggasztónak nevezte ezt az eljárást, mivel a fertőző betegség lappangási ideje – a kézhez kapott tájékoztatás szerint – 14-50 nap.

Kérdésünkkel a helyi kormányhivatalhoz fordultunk.

Személyi higiéné!

Fodor Mária megyei tiszti főorvos, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője úgy tájékoztatott, az érintett iskola egy tanulójának fertőző májgyulladásos megbetegedése kapcsán a népegészségügyi hatóság a járványügyi vizsgálatot elvégezte, és kockázatelemzést követően a szakma szabályainak megfelelően, a vonatkozó rendelet értelmében a beteg közvetlen kontaktjai (családtagok, érintett iskolatársak, takarítást végzők) védőoltást kaptak, a beoltottak kontaktjainak (például a beteg testvéreinek osztálytársai) védőoltása azonban nem indokolt.

A betegség terjedésének megakadályozása érdekében kiadott határozatban elrendelték az iskolában az emelt szintű folyamatos fertőtlenítő takarítást és  felhívták a figyelmet a személyi higiéné fokozott betartására, a kézmosás fontosságára.

A választ megjelenés előtt eljuttattuk olvasónkhoz – a szülő nem nyugodott meg. Szeretné, ha egyértelművé tenné valaki: továbbra is nyugodt szívvel engedheti a gyerekeket az egyébként szeretett iskolájukba.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés