Hirdetés

Egy debreceni fiatalasszony esete rákkal, időpontokkal és mellébeszéléssel

civishir.hu

2016.06.27. 10:49

Egy debreceni fiatalasszony esete rákkal, időpontokkal és mellébeszéléssel
A kép illusztráció

Sürgős vizsgálatra vár két hónapja. Azaz kétszer két hónapja.

Hirdetés

Anita története következik, aki 36 éves, házas, van egy ötéves kisfia és varrónőként dolgozik – azt mondja, nagyon szereti a munkáját. Kálváriája a betegséggel, ennek keretében a debreceni egészségüggyel 15 évvel ezelőtt – 21 éves korában – kezdődött egy egyszerű tüdőszűrésen. Ekkor, a Jerikó utcai állomáson Anita megkérte a szűrést végző hölgyet, hogy a mellében észlelt csomókat is nézze meg, mert nagyon fájdalmas volt a tapintásuk. Azonnal a Domb utcára küldték ultrahangos vizsgálatra, ahol kiderült, hogy a mellébe egy 2,5 centiméteres daganat nőtt, amit el kell távolítani. A Klinikán a műtét során derült ki, hogy nem csak az az egy daganat van, hanem még további kettő. A sebész valamennyit eltávolította, és Anita azóta is rendszeresen jár ellenőrzésre, ugyanis ezek közül egy, a bordáján fekvő rosszindulatú volt.

A fájdalom idén tavasszal ismét jelentkezett, ezért minél hamarabb szerette volna megnézetni a mellét, hogy megnyugodjon, nincs komolyabb baj. Március elején telefonált, ekkor május elejére(!) kapott időpontot. A megadott időpontban megjelent, ám a helyszínen közölték, hogy pont azon a napon ultrahang-vizsgálat nincs, így hiába várt két hónapot, nem vizsgálták meg. Közölték azonban, hogy ha fizet érte, akkor már rá három napra van új időpont. Sajnos ezt nem tudta megoldani, így kértem egy másik időpontot - így kapott július végére a Kossuth utcai rendelőbe. (Anita hozzáteszi: az adatrögzítő hölgy segítőkész volt, de hiába). Azóta vár a vizsgálatra… fájdalomcsillapítók segítségével. 

Segítséget az jelentene, ha megfelelő felvilágosítást adnának, hogy ne kérjek felesleges időpontot, és időben, a lehető legrövidebb idő alatt megvizsgáltak volna, mert az elvesztegetett idő soha nem jó, ha komoly a baj. Mindig azt hangoztatják, hogy sürgős esetekben nincs várólista meg hogy prevenció mennyire fontos… Ám a valóságban ez nem úgy működik, ahogy a híradóban elmondják

– panaszolja Anita.

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés