Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A BMW történetének 10 mérföldköve

| 2017. 07. 03. | 18:30:00
1913-tól 2017-ig.
A BMW történetének 10 mérföldköve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A BMW nagy múltra tekint vissza, ám az nem mindig volt viszontagságoktól mentes. A második világháború könnyen jelenthette volna a márka végét is, de szerencsésen átvészelték, és a jövőben is köztünk szándékoznak maradni. Érdemes hát megvizsgálnunk a BMW életének főbb állomásait – ebben a carsontheweb.com cikke lesz segítségünkre.

1. A BMW indulása
A BMW elődje az 1913-ban alapított Rapp Motorenwerke GmbH volt. Hivatalosan azonban maga a cég a 1916. március 7-én bejegyzett Gustav Ott Repülőgépgyárból nőtte ki magát, ezt jegyzik az alapítás évének.

2. Az első motorkerékpár
1923-ban Max Friz és Martin Stolle bemutatták az R32-est a BMW első motorkerékpárját, mely egy kéthengeres, négyütemű boxermotorral volt felszerelve. A repülőgépmotorok után ez egy merően új irányvonalat indított a vállalaton belül. Jelentős hírnevet is szerzett ezzel magának a cég, hiszen egy évvel később a Rudolf Schleicher a BMW R 32 kétkerekűvel megnyerte a BMW történetének első motorverseny győzelmét.

3. A második világháború
A háború kitörése után előtérbe került a repülőgépmotorok gyártása, illetve további oldalkocsis motorokat is gyártott a cég a hadsereg részére. A háború után a BMW azonban nehéz helyzetbe került. A központi gyár majdnem teljesen megsemmisült, a BMW nevet pedig tőlük függetlenül próbálták érétkesíteni. Ezt sikeresen megakadályozták, azonban a BMW ezt az időszakot, motorkerékpárok, fékek és konyhai edények gyártásával tudták fel átvészelni.

4. Az első autó
1952-ben megjelent a piacon a BMW első négykerekűje, a BMW 501, mely egy luxuskiadású a BMW 7-es sorozatába tartozó középkategóriás luxusautó.

5. Az első Coupé
A BMW 700 Coupé 1959-ben mutatkozott be, elsőként. A BMW a típus megjelenésével hatékonyan demonstrálta a tömegtermelésben rejlő potenciált. A modellt egészen 1965-ig gyártották.

6. Franciaország
A BMW 1973-ban megalapította Franciaországban leányvállalatát. Ennek köszönhetően az egyre inkább autógyártóként ismert márka elkezdhette meghódítani a nemzetközi piacokat.

7. Az első dízel
1983-ban megjelent a piacon a BMW 524td, mely a cég első sorozatgyártású dízelmotorral szerelt járműve volt. Az E28-as motorral szerelt autó t 100 előre gyártott modellel mutatták be, még ma is találkozhatunk a típussal a forgalomban.

8. A Rolls-Royce felvásárlása
A Rolls-Royce Motor Cars ma a BMW leányvállalata, azonban ez nem mindig volt így. A korábbi vezetőség 1998-ban döntött eladja a márkát. A Volkswagen és a BMW volt a két lehetséges jelölt, azonban a BMW bőven túllicitálta vetélytársát, így 770 millió fontért megvásárolta a Rolls-Royce-t ami 2003 eleje óta hivatalosan is a család tagja.

9. Dow Jones fenntarthatósági Index
2005. szeptember 7-én először felkerült a BMW Group a Dow Jones Sustainability Index listájára, mint a világ leginkább fenntartható autógyártó vállalata. Pozícióját a mai napig őrzi.

10. 100 éves a BMW
A BMW 2017. március 7-én tartotta 100 éves fennállását, melyet hatalmas gálaünnepség keretein belül tudtatott a világgal. A gálán a BMW bemutatta az általa elképzelt jövőt, ami BMW Vision Next 100 tanulmányautó képében. A koncepció igazán előremutató, viszont a megvalósulására valóban várni kell még, azonban abban biztosak lehetünk, hogy a BMW a törekvéseit meg is fogja valósítani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Az eseményhez a vármegyei önkormányzat is csatlakozik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
A férfiak pedig először Egyiptommal csapnak össze.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!