Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még nem mindent mér a Véda

| 2016. 08. 05. | 17:26:00
Dolgoznak azon, hogy az átlagsebességet is rögzíthessék.
Még nem mindent mér a Véda
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rendőrök még nem mérik a gépkocsik átlagsebességét az új traffipaxokkal, mert jogi aggályok vetődtek fel. Dolgoznak azonban rajta, hogy így is ellenőrizhessék a sofőröket - írja a hirado.hu.

Tévhit, hogy a Véda közúti intelligens kamerarendszer az átlagsebességet is figyeli – mondta el a Kossuth Rádió 180 percben Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. A rendszer technikailag ugyan alkalmas lenne az átlagsebesség mérésére, amivel szemben azonban jogi aggályaik vannak. A rendőrségénél nem látják megalapozottnak, hogy rögzítsék egy jármű mikor, hol közlekedett, majd egy másik időpontban és helyszínen újra ellenőrizzék, miközben tárolják az adatait.

Nem tárolhatják az adatokat

A probléma az, hogy csak a második alkalommal elvégzett mérés után dönthetnék el, a jármű vezetője követett-e el szabálytalanságot, vagyis túl gyorsan jutott-e egyik pontból a másikba. Előtte azonban tíz-húsz percig is tárolniuk kellene a kapura szerelt eszközökkel először felvett adatokat, anélkül, hogy erre jogszabályi felhatalmazásuk lenne - mondta az ezredes. Óberling József azzal finomította az érvelést, hogy legalábbis a rendőrségnél nincsenek teljesen meggyőződve, hogy egy ilyen gyakorlat jogilag tiszta lenne.

Dolgoznak azon, hogy mérhessék

Az ezredes szerint stabil jogszabályi háttér esetén természetesen lenne lehetőség az átlagsebesség mérésére, ami több helyen hasznosabb lenne, mint a pillanatnyi sebesség mérése. A közlekedést is biztonságosabbá teszi, ha az autós tart egy sebességhatáron belüli tempót, minthogy pontonként gyorsít, fékez. Óberling József hangsúlyozta, jelenleg tehát próbálják levezetni az átlagsebesség-mérést a jogszabályokból, de még tovább kell dolgozniuk az ügyön.

Nem gyorshajtók a magyarok

Az ezredes szerint a magyarok nem számítanak notórius gyorshajtóknak, a Véda szolgáltatta adatok azt mutatják, hogy messze nincs annyi gyorshajtó, mint azt a napi közlekedési tapasztalatok alapján esetleg gondolnánk. A szabálykövető sofőrök ugyanis fel sem tűnnek, de ha jön egy „őrült” azt „többszörösen érzékeljük”, és úgy látjuk, ilyenekkel van tele az út. 

A külföldiek inkább fizetnek

Óberling József a Kossuth Rádió műsorában arról is beszélt, hogy a megbírságolt autósok közül a külföldiek fizetési hajlandósága, főleg a nyugat-európaiaké, sokkal nagyobb, mint a magyaroké, kevésbé vitatják a jogsértés tényét. Ennek oka valószínű az, hogy sok külföldi rendszeresen halad keresztül az országon, és nem akarja, hogy egy meg nem fizetett büntetés miatt a későbbiekben Magyarországon, jövet-menet kellemetlenségük legyen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.